BYVÅBNET OG DE ÆLDSTE STEDNAVNE I SOLRØD KOMMUNE

Af Bent Hartvig Petersen

Solrød Kommunes byvåben er inspireret af stednavnet WLUÆMOSÆ (d.v.s. Ulvemose), som indtil i slutningen af 1800-tallet var navnet på lokaliteten, hvor Havdrup Stationsby ligger i dag. Det har i mange år i forskellige sammenhænge været fremført at dette stednavn [fra 1277] tillige var det ældste skriftligt dokumenterede i Solrød kommune, men det passer ikke.

Kommunens ældste stednavn er nemlig ikke fra 1277, men 20 år ældre og relaterer sig til Kirke Skensved i 1257, hvad man kan man læse om i “Danmarks Riges Breve 789-1395” som findes i koncentreret form på Rigsarkivets læsesal. Det originale dokument findes på Universitetsbiblioteket. Den 13. august 1257 skriver Pave Alexander IV et brev til Roskilde Frue Kloster og sikrer klosterets fremtidige ejerskab af den jord klosteret ejer rundt omkring på Sjælland og bl.a. nævnes jord i SCANSWITH (Skensved, d.v.s. det nuværende Kirke Skensved i Solrød Kommune).

I et andet brev om en gave til Sct. Agnete Kloster i Roskilde fra 4. april 1272 (altså også før Ulvemosen nævnes i 1277) kaldes samme by SCHIENSWYT MAGLÆ (d.v.s. Skensvedmagle som hovedby i modsætning til udflytterbyen Lille-Skensved).

Det er en sjov og spændende historie, Vestegnen bringer om Solrøds byvåben med “ulvetandssnittet” og politikerne slugte heldigvis historien i 1970, så vi fik et flot og spændende byvåben. Ulvemosen (den nuværende Havdrup stationsby) er en spændende lokalitet i kommunens historie, men myten om, at byvåbnet med “ulvetandsnittet” skulle have relationer til kommunens ældste stednavn, holder altså ikke.

(Kilde: Bent Hartvig Petersen, Rismarken 6, 2680 Solrød Strand).

Læs som PDF